top of page

ARB-TB

Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza
Romanian TB Patient's Association 
Inscrie-te in concurs aici: 

Your details were sent successfully!

Ce este TUBERCULOZA? 

Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa cu evolutie cronica, care poate afecta toate organele corpului, cu precadere plamanii (tuberculoza pulmonara).

In functie de organul afectat mai exista si tuberculoza oaselor si a articulatiilor, tuberculoza renala, tuberculoza ganglionilor limfatici, tuberculoza aparatului urogenital, tuberculoza pielii, a ochilor, etc.

Daca aceasta nu este depistata la timp si nu este tratata adecvat, poate duce la pierderea capacitatii de munca, la invaliditate si in cele din urma la deces.

 

Cauza  

Tuberculoza primara este determinata de infectia cu Mycobacterium Tuberculosis, numita si bacilul Koch dupa numele medicului Robert Koch, care a descoperit agentul patogen al maladiei.

Bolnavul de TBC elimina in aer, prin tuse, stranut, scuipat sau cind vorbeste, aerosoli care con?in micobacterii de tuberculoza (picaturile Pfluger). Acestea se gasesc in aer timp indelungat, astfel, micobacteriile ajung in plaminii persoanelor care inspira aerul contaminat.

 

Simptome 

Tuberculoza pulmonara primara apare, frecvent, fara simptome si, eventual, se manifesta ca o stare gripala.

In cazuri cu evolutie grava, se manifesta prin:

- febra, transpiratii nocturne, tuse si expectoratie, apa la plamani (revarsat pleural), o eruptie pe piele (eritem nodos),

Dupa vindecare si, eventual, reinfectie, tuberculoza pulmonara postprimara se manifesta prin:

- tuse cronica, transpiratii nocturne, lipsa poftei de mancare (anorexie) cu scaderea greutatii, diminuarea capacitatii de munca, tuse cu expectoratie sanguinolenta (cu sange sau urme de sange), dureri toracice.

Infectarea altor organe provoaca o varietate mare de simptome

TBC se numea in trecut „boala consumarii”, din cauza scaderii in greutate a persoanelor infectate.

 

Diagnostic

Daca ati constatat simptome ale tuberculozei, in nici un caz nu initiati un auto-tratament, nu pierdeti timpul. iN CEL MAI SCURT TIMP SOLICITATI ASISTENTA MEDICULUI DE FAMILIE. Acesta va dispune trimiterea dumneavoastra pentru examinari. Numai specialistul poate prescrie un tratament adecvat.

Diagnosticul tuberculozei active se face prin radiologie, (cunoscuta drept radiografie toracica) prin examinare microscopica ?i cultura microbiologica a fluidelor corporale.

Diagnosticarea tuberculozei latente se face prin testul cutanat la tuberculina (TCT) ?i analize de sange.

Uneori, desi exista simptome, toate prelevatele sunt negative, chiar dupa cultivare in medii de cultura, si se pune un diagnostic prezumptiv - nu unul cert - dupa simptome, dupa rezultatele testelor tuberculinice, dupa faptul daca persoana a fost sau nu in contact cu un subiect contagios si dupa aspectul radiografiilor.

 

Tratament

Tratamentul este anevoios si necesita respectarea intocmai a recomandarilor medicului specialist, altel exista riscul de a nu eradica in totalitate tuberculoza din organism si, ulterior, de a deveni rezistenta la antibiotice si foarte greu de tratat.

Tratamentul se face cu mai multe antibiotice deodata, cu doze mari si cu medicamente la care bacilii sa nu aiba imunitate.

Durata tratamentul unei tuberculoze difera de la caz la caz, dar oricum nu este mai scurta de sase luni, si se poate extinde chiar pana la un an si jumatate.

Tratamentul tuberculozei consta din doua faze: faza intensiva si faza de consolidare. Faza intensiva se efectueaza in conditii de spital si dureaza 2-3 luni. Dupa 2-3 saptamini de la initierea tratamentului bolnavul incepe sa se simte considerabil mai bine. Ulterior, cand bolnavul nu mai elimina micobacterii de tuberculoza prin sputa si nu prezinta pericol pentru cei din jur, este externat pentru continuarea tratamentului (la faza de consolidare) in conditii de ambulator.

Alimentatia bolnavului este foarte importanta si trebuie sa fie, in primul rand, variata. Ea trebuie sa contina atat produse bogate in albumine (carne, peste, branza, ou), cat si fainoase, carbohidrati, grasimi si verdeturi.

ATENTIE! TBC nu poate fi tratata cu remedii populare sau naturiste.

 

TBC la copii

Cei mai sensibili fata de tuberculoza sunt copiii pina la virsta de 3 ani, in special in primul an de viata. La aceasta virsta capacitatea de autoprotectie a organismului este slab dezvoltata, astfel la infectarea cu micobacteria tuberculozei, boala se dezvolta rapid, deseori provocind decesul.

in deosebi sunt predispusi la infectie copiii si adolescentii la virsta de 10-11 si 14-15 ani, faptul fiind cauzat de cresterea rapida si schimbarile hormonale din organismul copilului (perioada prepubertana si pubertana) care scad rezistenta sistemului imun.

Deseori, copiii nu prezinta manifestari locale ale tuberculozei, ci doar simptome generale ale bolii: oboseala, lipsa poftei de mincare, pierderea greutatii corporale, febra periodica pina la 37,1 -37,5°, marirea ganglionilor limfatici in zonele gitului, barbiei, subsuorilor, cubitala, inghinala.

 

DONATE!
bottom of page